Vybrali jsem pro vás zajímavý článek

Bydlení v „maličkém domě“ je ve světě stále populárnější. Většinou znamená různá omezení, ale jeho fanoušci si kromě nízkých nákladů na pořízení a údržbu cení skromnosti, ekologičnosti a nenáročnosti provozu. Zeptali jsme se odborníků, co si pod takovým bydlením představit a co dnešní trh nabízí.

Většina z nás má v obecné rovině celkem jasnou představu o tom, jak by mělo vypadat ideální bydlení: krásný dům na krásném místě se spoustou prostoru na všechno a pro všechny, s velkou zahradou, bazénem, garáží a bůh ví čím ještě.

Když se pak ke konkrétnímu řešení vlastního bydlení dostaneme, realita už tak růžová nebývá. Je potíž najít vhodný pozemek, sehnat dostatek financí nebo získat stavební povolení. Je čas na kompromisy a hledání nového řešení. A tím může být právě z výše uvedených důvodů tiny house.

Nepředstavujte si hned prťavou maringotku s dvaceti centimetry kuchyňské linky a spaním v síti.

S určitou dávkou vynalézavosti není nutné se vzdávat veškerého komfortu, jen je potřeba dokonale pojmenovat svá přání a potřeby a s tím na paměti navrhnout pečlivě každý centimetr prostoru. I když neexistuje přesná definice toho, jak malý musí tiny house být, obecně se za něj považuje stavba s obytnou plochou do 45 m2.

Tiny living jako životní styl

K bydlení v tiny house se váže celý životní styl, nazývaný jako tiny living, který je oblíbený především mezi mladými lidmi. Tiny living je definován jako trend zmenšování obytné plochy potřebné k životu, co největší zjednodušení bydlení a snaha si vystačit s co nejméně věcmi a co nejmenší spotřebou vody, energií a dalších zdrojů. Ačkoliv to může znít romanticky, tento životní styl určitě není pro každého. Je potřeba umět fungovat na malém prostoru a vzdát se mnoha „zbytečných“ věcí.

Pokud o bydlení v tiny housu uvažujete, možná je nejlepším řešením si takové bydlení trochu vyzkoušet. Ideální je si pronajmout alespoň na 14 dní minidomek a zkusit si, jaké to je žít na omezeném prostoru. Lidé, kteří v tiny house bydlí, si obvykle nemohou vynachválit především svobodu, kterou jim takový životní styl dává. Žádné dluhy, žádné zbytečné věci, žádné velké starosti s údržbou. A hodně času stráveného venku.

Zdroj: https://sdeleni.idnes.cz/bydleni/objevte-fenomen-bydleni-jmenem-tiny-house.A231206_144101_rea-sdeleni_hradr